Waar het allemaal begon…

1 januari 2017. De dag waarop ik besloot vegetarisch te worden en mijn levensstijl drastisch om te gooien. Jarenlang heb ik last gehad van kwaaltjes: buikpijn, hoofdpijn, prikkelbare darmen en eczeem. Na verschillende artsen en doktoren gesproken te hebben, allergietesten te hebben gedaan en een aantal keren helemaal gek te zijn geworden, wilde ik gewoon eens kijken wat er zou gebeuren als ik een grote verandering in mijn eetpatroon zou maken.

Nu moet ik eerlijk zijn en ook vertellen dat ik op die dag ineens veganistisch ben gaan eten. Het verschil tussen vegetariërs en veganisten is als volgt: vegetarisch zijn betekent dat je geen vlees, vis, schaaldieren, insecten & gevogelte (of voeding waarin deze voedingsmiddelen zijn verwerkt) eet. Wanneer je veganistisch eet, mijd je alle dierlijke producten. Dit houdt in dat je ook geen dierlijke melk (en dus geen kaas, boter, room, etcetera), eieren, honing (ja, ook dit hoort erbij aangezien dit als exploitatie van bijen wordt gezien…), dierlijke gelatine enzovoorts meer eet. Wat blijft er dan nog over? Van alles: groente, fruit, granen, noten, zaden – bovendien kan je van alles een vegan versie maken.

Dit was eigenlijk een test voor mezelf. Wat zou er met mijn kwaaltjes gebeuren als ik ineens heel anders ging eten, en vooral, zou ik nog net zo veel buikpijn en last van eczeem hebben als ervoor?

Het antwoord is de reden dat ik nu nog steeds vegetarisch, en vaak ook veganistisch eet (voor zover dat gaat). Mijn eczeem is praktisch verdwenen en buikpijn heb ik al maanden niet gehad. Ik voel mij fitter en gelukkiger dan ooit!

Ik weet dat veel mensen denken dat je als vegetariër niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Ik wil deze mensen bedanken voor hun bezorgdheid en vooral op het hart drukken dat ik bijhoud wat ik eet en er voor zorg dat ik altijd de voedingsstoffen binnenkrijg die het voedingscentrum op haar website aanraadt. Er is meer in vegetarische en plantaardige voeding te vinden dan de meeste mensen denken!

Voor mij is het een van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt. Ik voel me fitter, energieker en gelukkiger. Ik ontdek nieuwe manieren van koken, wat ik altijd al fantastisch heb gevonden, en merk dat ik een nieuwe passie heb gevonden. Daar komt nog bij dat ik op deze manier minder bijdraag aan milieuvervuiling en dierenleed.

Omdat ik op mijn werk en uit mijn omgeving vaak de vraag krijg waarom ik dit doe, wat voor recepten ik gebruik, wat ik zoal eet en nog veel meer heb ik besloten deze blog te beginnen. Ik heb er super veel zin in en sta zeker open voor jullie commentaar, reacties en tips.

Liefs, ilse

6 gedachtes over “Waar het allemaal begon…

  1. Noor zegt:

    zo gaaf Ils! Ik ben ook een beginner en leer graag van jou fouten hahaha. Ik loop zelf ook tegen dingen aan, moeilijk en sociaal onwenselijk. Maar je kunt er eigenlijk zoveel mee! Supertof dat je deze blog bent begonnen. Ik volg je graag 😀 Liefs Noor

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s