Help! Mijn vrienden willen barbecuen

GEEN PANIEK! Je kunt nog steeds gezellig mee barbecuen. Helaas hangt er een soort taboe over barbecuen met vegetariërs, en soms zelfs ook bij vegetariërs zelf. Ik vind dit zelf zo zonde! Dit artikel is natuurlijk ook bedoeld voor de gastvrouwen/gastheren die vegetariërs op de barbecue krijgen. Het is makkelijker dan jullie denken!

Thuis hebben wij de barbecue niet heel vaak aangehad, maar de avonden dat hij aan was waren altijd gezellig. Wat is er nou leuker dan met vrienden en/of familie genieten van lekker eten en drinken?

Om barbecuen ook voor jou leuk te houden heb ik een aantal tips voor je geschreven waarmee jij zorgeloos van de avond kan genieten. Als je (mocht dat het geval zijn) niet wil dat jouw eten in aanraking komt met vlees/vis, zorg dan dat je een aluminium bakje meeneemt wat barbecue-proof is zodat je daar je eten op kan leggen.

  1. Koop je favoriete groenten, snijd deze in stukken of plakken en bestrijk ze met een mengsel van olijfolie, een beetje zout en rozemarijn. Bak de groentes aan beide kanten gaar op de barbecue. Mijn favoriete groenten hiervoor zijn rode paprika, aubergine en courgette. Let op: niet alle groenten kunnen zo op de barbecue. Broccoli kun je bijvoorbeeld beter eerst even kort koken.
  2. In plaats van grote plakken groente, kun je er ook voor kiezen om je groentes in kleinere stukjes te snijden en deze aan lange satéprikkers te rijgen. Hierbij is rode ui bijvoorbeeld ook erg lekker. Ik hou er persoonlijk van om er ook wat falafelballetjes, gemarineerde tofu of een andere vleesvervanger tussen te prikken. Let er wel op dat je de prikkers van te voren minimaal een half uur in lauwwarm water laat weken, zodat ze geen vlam vatten op de barbecue!
  3. Sowieso zijn er tegenwoordig in de supermarkt veel vegetarische en veganistische vleesvervangers te koop – leef je uit en gooi deze eens op de barbecue. Net echt! Kijk wel even of het grill icoontje op de verpakking staat.
  4. Wat ook erg lekker is, is grillkaas. Dit kan bijvoorbeeld Halloumi zijn, deze kaas is namelijk speciaal gemaakt om te grillen. Ook zijn er allerlei andere grillkazen te koop die gemarineerd zijn en op de barbecue kunnen. Eet ze zo op, of gooi ze over een salade. Let op: Grillkaas is (bijna) nooit vegan.
  5. Zorg dat je een salade meeneemt. Zo weet je zeker dat je wat te eten krijgt wat je lekker vindt! Er is zoveel keus, denk bijvoorbeeld aan couscoussalade met zongedroogde tomaatjes, spinazie, sperziebonen en feta (niet vegan). Of een salade met appel, walnoten, perzik, kool en rozijnen? Een pastasalade doet het ook altijd goed.
  6. Maak wat dips voor op brood of bij de nachochips. Zelf ben ik gek op guacamole, verse rode salsa en pesto.
  7. Neem vers fruit mee naar de barbecue. Iedereen zal je dankbaar zijn dat ze de avond af kunnen sluiten met wat gezonds! Je kunt een fruitsalade maken, of met net zo weinig moeite een watermeloenpizza maken! Deze komt uit het boek Powerfood – The Party Edition van Rens Kroes. Je hebt hiervoor een plak watermeloen, wat vers fruit, (soja)yoghurt, kaneel en eventueel wat kokosflakes nodig. De foto zegt genoeg, toch? 🙂

IMG_3626

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt! Het allerbelangrijkste wat ik jullie mee wil geven is om vooral positief en open te blijven: als jij dat bent, zijn anderen het ook!

Heb jij nog leuke barbecue tips?

Liefs, Ilse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s