Kluns moment #1 – Tofu Bacon

Omdat mijn blog natuurlijk niet voor niets ‘de Vega Kluns’ heet, heb ik hier een mooi voorbeeld. Een kluns moment is voor mij een situatie waarin ik iets in mijn hoofd heb wat mij een heel erg goed idee lijkt en waar ik erg veel zin in heb, maar wat dan niet zo goed uitpakt.

Ik ben net terug uit de VS waar ik twee weken op vakantie was en heb daar bij de Walmart Liquid Smoke gehaald. Dit goedje wordt gebruikt om aan groentes, sauzen en dus ook tofu een rokerige smaak te geven dus ik dacht BACON.

Na wat googelen kwam ik op de website van Eat within your means bij het volgende recept van tofu bacon. Er stond bij dat het easy was, dus ik besloot een poging te wagen.

Ingredienten

 • 1 blok tofu (ik heb een blok van 200 gram gebruikt)
Voor de marinade
 • 1 cup soja saus
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 2 eetlepels Worcestershire saus
 • 2 eetlepels ahornsiroop
 • 2 eetlepels Liquid Smoke
 • 2 cups water

Methode

 1. Snijd de tofu in zo dun mogelijke plakjes
 2. Meng de ingrediënten voor de marinade in een grote, afsluitbare bak
 3. Voeg de gesneden tofu aan de marinade toe en laat ten minste vier uur marineren
 4. Bak de tofu bacon plakjes in een pan op middelhoog vuur totdat ze bruin en knapperig zijn

Ik sneed de tofu in dunne plakken en legde ze op een doek om het uit te laten lekken (zo schijnt het de marinade beter op te kunnen nemen) en begon aan de marinade. Het eerste probleem deed zich aan, in plaats van 1 cup sojasaus had ik ongeveer nog 1/10 cup sojasaus in huis. Ik besloot er daarom in plaats van 2 cups water maar 1 bij te doen zodat het wel zout genoeg zou zijn. De rest had ik wel in huis – de marinade was een beetje flauw dus heb ik er een snufje groentebouillon bij gedaan (dat leek mij op dat moment de beste oplossing).

De tofu heeft ongeveer drie uur in de koelkast gestaan in plaats van de aangegeven vier uur. Ik heb een beetje plantaardige olie (lijnzaad) verhit en ben daar de plakjes in gaan bakken. Ze bleven alleen erg droog dus heb ik er marinade overheen gegoten wat wel iets leek te helpen…

Aangezien de marinade niet optimaal op smaak was en de tofu bacon alles behalve knapperig (lees droog) was, was dit een beetje jammer – ik had er zo naar uitgekeken, maar het was echt niet wat ik verwacht had. Zo zag het eindresultaat er uit, inclusief gebakken aardappeltjes en broccoli:

img_4100

Hebben jullie misschien een fijn tofu bacon recept wat ik uit kan proberen, of hebben jullie eventueel andere tips voor mij waardoor de tofu knapperiger wordt? Laat het me weten in de comments!

Liefs, ilse

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s