Spaghetti met “meat”balls van de Groene Meisjes

Op zondag vind ik het altijd ontspannend om wat lekkers te koken en weer opgeladen aan de week te beginnen. Vorige week had ik op de website van de Groene Meisjes een recept voor spaghetti met ‘gehakt’balletjes gevonden. Ik vind de website van Merel ontzettend fijn om lekkere recepten en inspiratie te vinden en zou iedereen aanraden om ook eens een kijkje te nemen!

Ik heb nog nooit zelf tomatensaus van verse tomaten, of veganistische gehaktballetjes gemaakt dus ik wilde dit recept graag testen. Ik vertel jullie graag of het een succes was, of dat het niet kluns-bestendig was!

Wat had ik nodig voor de saus?

– 1 kilo verse tomaten, ontveld en in stukjes gesneden

– olijfolie

– 4 teentjes knoflook

– 1 eetlepel oregano

– 1-2 laurierblaadjes

– verse basilicum naar smaak

– peper en zout naar smaak

De knoflook pers je uit en bak je kort in de pan. Na 1 minuutje moet je de tomaten toevoegen samen met de oregano, peper, zout en basilicum. Easy as that!

De tomatensaus in de pan

Toen de saus stond te pruttelen, ben ik aan de slag gegaan met de veganistische gehaktballetjes. Hiervoor had ik volgens de website het volgende nodig:

– Een goede hand vol verse basilicum

– 36 g zongedroogde tomaten

– 425 g kikkererwten (gekookt)

– 3 teentjes knoflook

– 1 lijnzaad ei. Hoe werkt dit? Pak een klein schaaltje en voeg hier 1 eetlepel lijnzaad en 3 eetlepels water aan toe. Even goed laten mengen en dit een aantal minuten laten staan. Ideale tip als ei-vervanger!

– 170 g paneermeel (panko)

– Peper en zout naar smaak

– Olijfolie

Eerst moest ik het lijnzaad ei in de keukenmachine kort pulseren. Daarna bakte ik de knoflook kort in de pan tot het een beetje bruin was en deed dit samen met het paneermeel, peper, zout, de basilicum en zongedroogde tomaten in de keukenmachine. Ik moet zeggen dat het tot hier wel prima ging totdat de kikkererwten erbij moesten. Let op: 1 blikje is dus niet genoeg! Het uitlekgewicht van een blikje is meestal rond de 250 gram en je hebt voor dit recept bijna het dubbele nodig!

Toen ik de kikkererwten erbij deed ging de machine moeilijk doen. Eigenlijk zat hij gewoon iets te vol dus ik heb alles uit de keukenmachine in een grote kom geschept en beetje bij beetje het mengsel in de keukenmachine gedaan. Ik zou daarom ook aanraden om dit in de blender te doen aangezien er daar wat meer in past want wat ik nu deed duurde best wel lang!

Het mengsel voor de vegan meatballs

Uiteindelijk was het wel een fijn mengsel geworden, ik heb geen olie meer toegevoegd want dat zat al een beetje aan de zongedroogde tomaatjes. Van het mengsel waren makkelijk balletjes in een falafel/bitterballen formaat te vormen. Deze heb ik in 2 delen (het waren er erg veel) in een koekenpan gebakken en daarna nog op 190 graden 15 minuutjes in de oven gedaan. De laatste stap vond ik achteraf overigens overbodig omdat ze na het bakken al erg lekker waren en de oven de balletjes uitgedroogd had. De onderstaande foto is genomen na het bakken, en voordat ze de oven in gingen.

Vegan meatballs

Toen de balletjes in de oven zaten heb ik ook meteen de spaghetti gekookt zodat dat tegelijk klaar was.

Spaghetti met vegan meatballs en tomatensaus

Uiteindelijk had ik genoeg saus voor twee porties avondeten, en genoeg balletjes voor twee keer avondeten en twee keer lunch (ik heb de balletjes die over waren samen met wat groentes in een wrap gerold). Ik was ongeveer alles bij elkaar toch wel een uur bezig in de keuken. Eigenlijk vond ik het erg lekker, vooral de ‘gehakt’ballen zijn zeker blijvertjes! Er zat alleen véél te veel knoflook in de saus, dus ik zou je adviseren om voor de saus één knoflookteentje en maximaal twee teentjes te gebruiken. Ik maak me nu een beetje zorgen over mijn collega’s morgen 😉

Alles bij elkaar zou ik dit recept zeker aanraden. Vooral als je op zoek bent naar plantaardige gehaktballetjes met een goede structuur en bite heb je hier een fijn recept aan!

Liefs, Ilse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s