Vijf documentaires die je gezien moet hebben

Ik vind het super om te zien dat er steeds meer aandacht komt voor de gevolgen van onze eetgewoontes op onze gezondheid, het milieu en het dierenwelzijn. Veel mensen weten namelijk niet (of willen niet weten) hoeveel invloed ons stukje vlees eigenlijk heeft.

Vandaag deel ik vijf documentaires die je zeker eens zou moeten bekijken om je bewustzijn van onze eetcultuur en gewoontes te vergroten! Ze zijn alle vijf beschikbaar op Netflix en de meeste staan ook op Youtube. Neem de documentaires serieus, maar hou ook in je achterhoofd dat de onderzoeken die aangehaald worden uiteraard alleen de onderzoeken zijn die de filosofie van de documentaire ondersteunen. Er zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar vorm vooral ook zelf je eigen mening en ga op onderzoek uit.

  1. Cowspiracy

Kip Andersen, de maker van de documentaire, dacht milieubewust bezig te zijn door vaker de fiets te pakken, kort te douchen en afval te scheiden. Als hij er achter komt dat zijn hamburger met bacon veel meer negatieve impact heeft op het milieu gaat hij op onderzoek uit. Hij probeert de waarheid te ontrafelen over de veehouderij en de impact hiervan op het milieu. Helaas willen overheidsorganen en organisaties zoals Greenpeace niet ingaan op zijn confrontatie omdat er belangen in het geding lijken te komen. Waarom willen deze organisaties niet dat de wereld er achter komt hoe belastend de vee-industrie is voor het milieu, terwijl ze zeggen het milieu te willen beschermen? Bekijk de trailer hier.

2. What the Health

What the Health staat nog niet zo lang op Netflix en heeft op veel mensen in mijn vriendenkring een onuitwisbare indruk achtergelaten. In tegenstelling tot Cowspiracy focust What the Health op de invloed van bepaalde eetgewoontes op de gezondheid en kijkt het naar hoe gezondheidsorganisaties met deze informatie omgaan. Naast de shockerende feiten die aan het licht worden gebracht met betrekking tot de gevolgen van dierlijke producten voor je lichaam, gaat Kip Andersen op zoek naar de reden waarom bijvoorbeeld het Diabetesfonds patiënten nog steeds aanspoort vlees en andere dierlijke producten te eten. Als zo veel onderzoek aantoont dat dierlijke producten een negatieve invloed hebben op je cholesterol, vetpercentage en bloedvaten, en dat een plantaardige levensstijl bevorderlijk is voor de gezondheid, waarom is hier dan op de websites van de gezondheidsorganisaties geen informatie over te vinden? Bekijk de trailer van What the Health hier. (let op: deze docu is zeer Amerikaans en wat overdreven, maar wel een eye-opener)

3.  Forks over Knives

Forks over Knives erkent de gezondheidsproblematiek met betrekking tot het westerse dieet en volgt een aantal patiënten die te maken hebben met diabetes, verschillende hart- en vaatziekten en zelfs kanker terwijl zij de overstap naar een plantaardige levensstijl maken. De focus ligt bij deze documentaire op de invloed van je eetkeuzes op je gezondheid en hoe je, door aanpassingen te maken in je ‘dieet’, bepaalde ziektes kunt voorkomen, vertragen en zelfs terug kunt draaien. De naam slaat op de vraag: verander je liever je eetstijl (met een vork), of ga je liever voor een operatie (onder het mes)? Erg confronterend. Bekijk de trailer hier.

4. Food choices

Deze documentaire volgt Michal Siewierski tijdens zijn zoektocht naar antwoorden over onze keuzes: waarom eten we, wat we eten? Hij onderzoekt hoe slimme marketing onze denkpatronen en keuzes beïnvloedt. Ook kijkt hij naar de enorme hoeveelheid aan informatie die we dagelijks krijgen over wat wel en niet gezond is voor ons, en vraagt zich af waarom die informatie niet eenduidig is. Hoe moeten wij nog weten wat voor ons het beste is, en welke keuzes we moeten maken? Michal gaat op zoek naar de waarheid en probeert mythes te ontrafelen om zichzelf te helpen betere keuzes te maken met betrekking tot voeding. Hij zoekt een antwoord op de vraag wat de meest gezonde en duurzame leefstijl nou eigenlijk is. Erg interessant! Bekijk de trailer hier.

5. Minimalism

Deze documentaire focust niet op voeding, maar op een minimalistische levensstijl. We zijn altijd op jacht naar nieuwe dingen: waarom willen we altijd maar meer en meer? We zijn nooit helemaal tevreden. De documentaire volgt meerdere minimalisten en laat zien hoe zij voldoening halen uit hun bestaan met weinig bezittingen. Door de manier van leven die zij hebben gekozen hebben ze meer ruimte om te focussen op de belangrijke dingen in het leven, in plaats van op materialisme. Een hele interessante documentaire die je aanzet tot denken. Bekijk de trailer hier.

Ik hoop dat jullie na het kijken van deze documentaires meer bewustwording hebben gekregen van de keuzes die je kunt maken en de invloed daarvan op je leven. Het zal je vast aan het denken hebben gezet! Kies de manier van leven die voor jou het beste werkt, en waar jij het meeste voldoening uit haalt.

Liefs, Ilse

Documentaires

Een gedachte over “Vijf documentaires die je gezien moet hebben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s