Chocosnack van Rens Kroes – met 70% minder verzadigd vet!

Goedemorgen allemaal! Zoals beloofd deel ik vandaag een van mijn lievelingsrecepten met jullie. Dit recept kennen veel mensen waarschijnlijk al omdat het gebaseerd is op de Chocosnack van Rens Kroes. Ik vind de boeken en recepten van Rens altijd erg leuk, origineel en lekker maar bij deze snack vond ik het aantal calorieën per balletje (ca. 115 kcal) wel erg hoog en bovendien zitten er veel goede, maar ook erg veel verzadigde vetten in. Ik heb het recept daarom een beetje aangepast waardoor je wel het goede van alle noten binnenkrijgt, maar tot 70% op je verzadigde vetten bespaart. You are welcome!

Met dit recept maak je ongeveer 15 tot 20 balletjes die je instant energie geven. Je kunt ze invriezen of een paar dagen in de koelkast bewaren. Ik neem er meestal drie mee naar het werk want je blijft er anders echt van eten. Zo verslavend lekker!

Wat heb je nodig (naast een sterke keukenmachine 😉 )?

  • 170 gram verschillende noten
  • 200 gram dadels, een kwartier geweekt in water
  • 1 eetlepel chiazaad (dit kan je niet weglaten)
  • 2 eetlepels cacao poeder
  • kokosrasp om de balletjes in te rollen

Wat ga je doen?

Doe de noten in je keukenmachine. Maal ze fijn totdat de olie van de noten vrij komt. Soms moet je de keukenmachine even een handje helpen, het helpt ook als je de noten van de voren een beetje kleiner hakt. Zodra de noten bijna een soort pasta zijn snijd je de dadels door de helft en doe je deze ook in de keukenmachine samen met het chia zaad. Mix goed en voeg als laatste het cacao poeder toe. Als je machine er moeite mee heeft kun je er een eetlepel water aan toevoegen, maar let hiermee op want het moet niet te vloeibaar worden! Laat het mengsel even een kwartier rusten, maak 15 tot 20 balletjes en rol deze door de kokosrasp. Enjoy!

Het verschil met het recept van Rens is dat zij nog 60 ml kokosolie gebruikt, Dit houdt de balletjes natuurlijk bij elkaar omdat kokosolie weer vast wordt na een tijdje in de koelkast. Daarom is het belangrijk dat je de noten lang genoeg fijnmaalt in de keukenmachine, de olie die vrijkomt van de noten vervangt de kokosolie en het chia zaad helpt ook om de snacks te ‘binden’ :).

Trouwens, dit is ook hoe je notenpasta maakt. Als je een mix van je lievelingsnoten (hazelnoten, pinda’s, cashewnoten, etcetera) in de keukenmachine doet en deze een tijdje laat malen, krijg je eerst een meel-achtige substantie, waarna de olie die vrijkomt er voor zorgt dat je een lekkere notenpasta krijgt. Hier kan je eindeloos mee variëren! Wat dacht je van een snufje zout, een beetje cacao of zelfs vanillepoeder? Ook leuk om cadeau te geven in een leuk weckpotje!

Wat is jullie lievelings powersnack?

Liefs, Ilse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s