Een blik in mijn keukenkastje

Het leek mij leuk om jullie te laten zien wat je zoal in mijn keukenkastje kan vinden. Natuurlijk zijn dit geen producten die je MOET hebben, maar het zijn wel producten die ik vaak gebruik. Het ene product natuurlijk vaker dan het andere, sommige producten heb ik ook pas net. Ik geloof ook dat we binnenkort een extra kastje moeten gaan kopen omdat het allemaal niet meer past!

Ik begin maar met de twee grote bakken die op het aanrecht staan: havervlokken en muesli. Ik ontbijt bijna elke ochtend met havermout met plantaardige melk en fruit. Soms maak ik ook zogenaamde ‘overnight oats’, dit betekent dat je de havermout ’s avonds al samenvoegt met water of (plantaardige) melk, (gedroogd) fruit en kruiden zodat je ’s ochtends meteen kan eten. De havermout heeft de melk dan opgezogen en is makkelijk te verteren. Ook eet ik graag deze muesli met gedroogde vruchten. Ik maak ook zelf vaak granola met noten, zaden en fruit maar die is nu even op 🙂

Havermout, muesli en granola

Dan hebben we de smaakmakers: sojasaus, ketjap, ahornsiroop, appelazijn, rode wijn azijn, rijstazijn en liquid smoke. Liquid wat? Liquid smoke! Hiermee kun je een rokerige smaak geven aan je tofu, tempeh, groentes etcetera. Ik heb deze in Amerika gekocht maar je vindt liquid smoke ook in natuurwinkels of op de food afdeling van grote warenhuizen.

Smaakmakers en sausjes

Op de volgende foto zie je wat zogenaamde ‘superfoods’. Ik heb het meeste online bij Body & Fit Shop besteld omdat dit een fijne webshop is die snel levert en goede kwaliteit heeft. Je ziet op de foto chiazaad, cacaonibs, edelgistvlokken, boekweitgrutten, amandelmeel, lijnzaad, kokosrasp en amaranth.

Superfoods

Chiazaad is rijk aan Omega-3 en bekend bij de meeste mensen. Chiazaadjes kun je  gebruiken om bijvoorbeeld pudding, of jam mee te maken omdat er een soort gel uit komt als je ze weekt. Ook voeg ik ze toe aan smoothies en snacks.

Cacao nibs gebruik ik als topping over de havermout, of als topping op taartjes/desserts.

Edelgistvlokken kunnen eigenlijk gezien worden als een soort voedingssupplement omdat er veel B12 in zit, wat je als vegetariër en zeker als veganist eigenlijk bij moet slikken omdat dit alleen gevonden kan worden in dierlijke producten (terwijl de dieren dit eigenlijk ook toegediend krijgen omdat ze het zelf niet aanmaken…). Edelgistvlokken hebben een noot achtige kaassmaak en ik strooi ze graag over pasta. Ook gebruik ik ze om ‘kaas’saus mee te maken.

Boekweitgrutten heb ik ooit gekocht maar ik heb nog geen idee wat ik hier eigenlijk mee moet doen dus als iemand daarvoor een idee heeft, let me know 😉

Amandelmeel wordt veel gebruikt in desserts, zo kun je hier bijvoorbeeld spijs voor gevulde speculaas mee maken.

Lijnzaad doe ik door mijn smoothies als Omega-3 bron en ook kun je lijnzaad met wat eetlepels water mengen en dan als ei-vervanger gebruiken. Dit wordt dan net als chia-zaad een gel-achtige substantie.

Kokosrasp strooi ik graag over smoothiebowls, verwerk ik in snacks of gebruik ik om mijn snack balletjes in te rollen, bijvoorbeeld deze chocosnack.

Amaranth strooi ik ook over mijn smoothiebowl en om eerlijk te zijn weet ik hierbij ook niet zo goed wat ik er aan heb. Dus als jij amaranth (gepoft) gebruikt laat me dan vooral weten waarvoor!

Op de volgende foto zie je wat van mijn lievelingsproducten!

Noten, dadels, goji bessenRauwe cashewnoten eet ik als snack, of ik gebruik ze om er pesto, notenpasta, plantaardige ricotta of bijvoorbeeld cheesecake mee te maken. Dadels gebruik ik als zoetingsmiddel voor bliss balls, taartbodems, of als tussendoortje gevuld met walnoten of pindakaas.

De zaden- en pitten mix vind ik top, want hier zitten pijnboompitjes, zonnebloempitten en pompoenpitten in. Ik strooi ze over salades, roer ze door de couscous of ik maak er crackers van.  Dan zien we op de foto nog rozijnen (voor overnight oats met appeltaart smaak, als snack, door de granola) en stukjes amandel. Ook zien we sesamzaadjes die ik vaak gebruik voor aziatische gerechten en goji bessen die ik bij de toko heb gehaald.

Dan zien we hier onder kokosmelk, dit gebruik ik voor curries, kokosrijst of desserts. Laurierbladeren gebruik ik als smaakmaker in bijvoorbeeld stoofschotels. Ook zien we hier gedroogde kikkererwten en rode linzen, de kikkererwten moeten eerst geweekt worden voordat ik ze kan koken. Linzen koken wat sneller en kun je door salades, pasta’s en currys gebruiken als eiwitbron. Eigenlijk koop ik dit meestal in pot/blik maar omdat deze producten altijd op zijn in de supermarkt heb ik besloten om dit maar eens te proberen. Normaal staan er ook altijd wat blikken kidneybonen en mais in de kast.

Rechts zie je sojabrokken, dit is ook iets nieuws voor mij. Ik had online gelezen dat je deze moet weken in bouillon, uitknijpen en dan bakken zoals je kip ook zou bakken. Nou echt in de buurt van de structuur kwam het niet maar het is wel fijn om in de kast te hebben liggen want je kunt het helemaal naar je eigen smaak maken en het is een leuke afwisseling van de tofu en tempeh.

Producten uit de toko

Hieronder nog wat random dingen die ook in de kast stonden: tomatenblokjes (voor pasta, mexicaanse schotel, chili, tomatensaus), calve pindakaas omdat dit toch echt de lekkerste blijft, groentenbouillon, cacaopoeder en twee dingen waarvan ik ook nog niet weet wat ik er mee moet. Het eerste is jackfruit, ik denk dat ik daarvan ga proberen pulled jackfruit (zoals pulled pork maar dan met jackfruit) te maken, en rokerige kokoschips en ik denk dat hiervan de bedoeling is om ze over de salade te strooien.

Pindakaas, Cacao poeder, vanillas

Wat staat er zoal in jullie kastje? Ik ben heel benieuwd!

Liefs, Ilse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s